Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Täältä löytyy Ruutin luonnetesti- ja haukkukoetulokset kertomuksineen :)

 

LUONNETESTI

 

Haukipudas 31.5.2015, tuomareina Riitta Lehmuspelto ja Reijo Hynynen

Loppupisteet + 170 +++

1 +1 Toimintakyky Kohtuullinen 15
2 +1 Terävyys Pieni ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua 1
3 +1 Puolustushalu Pieni 1
4 +2 Taisteluhalu Kohtuullinen 20
5 +1 Hermorakenne Hieman rauhaton 35
6 +3 Temperamentti Vilkas 45
7 +1 Kovuus Hieman pehmeä 8
8 +3 Luoksepäästävyys Hyväntahtoinen, luoksepäästävä, avoin 45
9 +++ Laukauspelottomuus Laukausvarma  

Luonnetesti oli Räyhä-Ruutin tuomiopäivä ;) Viikon takaisen Keminmaan näyttelyn telttakammo-episodin ja muiden mörköjen pelon takia ajattelin, että Ruuti voisi säikkyä testissä enemmänkin, mutta ihan kohtuudella Ruuti osioista suoriutui ja palautui, kaikenkaikkiaan testi meni ihan odotetusti. Mintalle Ruuti "hävisi" odotetusti muutamissa kohdissa: puolustushalu oli pieni (vs. Mintalla kohtuullinen), hermorakenne hieman rauhaton (vs. tasapainoinen) ja kovuus Ruutilla hieman pehmeä (vs. kohtuullisen kova). Tuomari kehui Ruutia mukavanoloiseksi, ihmisystävälliseksi mettäkoiraksi, joka ei turhia hermoile ja on toimintakykyinen eri tilanteissa.. :)

Katille kiitos videon kuvaamisesta, se löytyy täältä!

 

HAUKKUKOKEET

 

Kiiminki 27.8.2013, palkintotuomari Teemu Niemi, ylituomari Vilho Jokelainen, tuomariharjoittelija Janne Ylitalo

Lm 3, Lö 3, Eh 1, Uh 0, Ht 90, Tot 0, Tyhj 0

Haku 7, löytökyky 15, merkintä 4, äänenanto 4, pysyttäminen 0, ensihaukkujen saanti löydöistä 5, seuraaminen 7, uusintahaukut 0, puustalöytö 0, lisäansiot 1. Virhepisteet 1.

Koe suoritettiin iltapäivällä ja oli melkoinen helle. Ruuti haki surkeasti ensimmäisen tunnin ajan, mutta onneksi päästyään linnun hajuille alkoi kulkea ihan mukavasti ja illan viiletessä haku pysyi hyvänä erän loppuun asti. Alkuun Ruuti sai lyhyen haukun metsosta ja sitten tuli kaksi löytöä. Valitettavasti ei törmätty poikueisiin, joiden toivossa kokeeseen alunperin lähdin.

Tulos: AVO0, 42p

 

Kärsämäki 17.10.2013, palkintotuomari Markku Kiiskinen, ylituomari Vilho Jokelainen

Lm 3, Lö 3, Eh 0, Uh -, Ht -, Tot 0, Tyhj 0

Haku 8, löytökyky 15, merkintä -, äänenanto -, pysyttäminen -, ensihaukkujen saanti löydöistä 0, seuraaminen 7, uusintahaukut -, puustalöytö 0, lisäansiot 1. Virhepisteet 0.

Koe suoritettiin metsästelyjen lomassa. Ruutin haku oli kehittynyt edelliskokeesta huomattavasti, toki kuntoa ja kokemustakin oli jo lisää. Alkuun Ruuti löysi komean metson, joka ei kuitenkaan jäänyt haukuttavaksi. Kolmen tunnin jälkeen jouduimme siirtymään eri paikkaan, kun jäniskoiran ajo alkoi aivan läheltä. Uudessa paikassa Ruuti löysi yhden teeren ja lopuksi vielä yhden koppelon, mutta ei saanut niistä haukkuja.

Tulos: AVO0, 31p

 

Suomussalmi 29.10.2013, palkintotuomari Juha Möttönen, ylituomari Terho Hassinen

Lm 1, Lö 1, Eh 1, Uh 1, Ht 120, Tot 2, Tyhj 1

Haku 9, löytökyky 10, merkintä 8, äänenanto 5, pysyttäminen 13, ensihaukkujen saanti löydöistä 8, seuraaminen 7, uusintahaukut 7, puustalöytö 0, lisäansiot 1. Virhepisteet 1.

Koe suoritettiin sumuisessa nollakelissä, lunta oli maassa. Mäntykankailta löytyi paljon jälkiä linnuista ja Ruutilla oli useita toteamattomia haukkuja ja myös yksi tyhjänhaukuskelu, jossa varmasti siinäkin oli lintu ollut. Koiraa ei erän aikana liikaa näkynyt, olisikohan pitänyt yhteyttä noin vartin välein. Kerran Ruuti kävi poroja pöläyttämässä, mutta toisen kerran kun todistimme sen näkevän poroja, se ei onneksi välittänyt niistä enää mitään, eli sai ensimmäisellä tutustumiskerralla tarpeekseen :) Erän loppupuolella kuulimme yhtäkkiä teeren nousevan kotkottaen puuhun lähistöllä. Ruuti aloitti haukun heti ja yllätyksekseni se kesti. Odottelimme paikoillamme hiljaa, kunnes lintu 6min jälkeen karkkosi ja lensi aivan meidän lähelle puuhun. Ruuti seurasi perässä ja sai siitä uusintahaukun, joka kestikin sitten täyden ajan ja 14min jälkeen teeri karkotettiin. Ruutin tähänastisen elämän paras ja pisin haukku :) Muuta kokeessa ei valitettavasti saatu paperille, mutta tälläkin yhdellä todetulla linnulla irtosi hieno tulos.

Tulos: AVO2, 67p

 

Utajärvi 20.11.2013, palkintotuomari Mika Väisänen, ylituomari Vilho Jokelainen

Lm 2, Lö 2, Eh 1, Uh 0, Ht -, Tot 0, Tyhj 0

Haku 7, löytökyky 13, merkintä 7, äänenanto -, pysyttäminen 0, ensihaukkujen saanti löydöistä 7, seuraaminen 7, uusintahaukut 0, puustalöytö 5, lisäansiot 1. Virhepisteet 0.

Koepäivänä oli aurinkoinen nollakeli, maa paikoin karkea ja paikoin sula. Teeriparvet olivat hukassa ja vasta erän loppupuolella Ruutin edestä karkkosi metso puusta, jota Ruuti seurasi ja yritti tavoittaa haukkuun tuloksetta. Melkein heti sen jälkeen Ruuti löysi pyyn, josta sai kolme hyvää haukun pätkää ja kerrankin pyy näytti kestävän, mutta koska en ottanut pyitä huomioon, niin jouduin pariin kertaan hakemaan koiran pois haukulta. :/ Lopulta pääsimme jatkamaan matkaa ja viime minuuteilla Ruuti löysi ihan meidän läheltä puusta koppelon, joka ei kestänyt kuin pari haukahdusta. Ruutin haku oli vähän sitä sun tätä, varmaan tyhjä alkuerä vaikutti, mutta seuraamiset ja puustalöytö lämmitti mieltä.

Tulos: AVO3, 47p

 

Muhos 1.12.2013, palkintotuomari Antti Haltsonen, ylituomari Vilho Jokelainen

Lm 0, Lö -, Eh -, Uh -, Ht -, Tot 2, Tyhj 0

Haku 9, löytökyky -, merkintä -, äänenanto -, pysyttäminen -, ensihaukkujen saanti löydöistä -, seuraaminen -, uusintahaukut -, puustalöytö -, lisäansiot -. Virhepisteet 0.

Koepäivänä oli mukavan lauha keli ja lunta oli reilusti. Ruuti haki vauhdikkaasti ja laajasti ensimmäiset kolme tuntia, mutta sitten väsähti tapahtumien puutteesta. Pääsi kuitenkin loppuerästä taas linnun hajuille, jolloin haku alkoi taas kulkea, ja Ruuti saikin pari toteamatonta lyhyttä haukkua lopuksi. Harmi kun teeriparvet oli taas hukassa ja nuo pari haukkua ei kestäneet, mitä olivatkaan. Yhdet tuoreet hirvien makkuukset löydettiin, Ruutin edeltä olivat kai lähteneet, mutta onneksi koira ei niistä välittänyt.

Tulos: AVO0, 9p

 

Kalajoki 6.12.2013, palkintotuomari Ilkka Hautala, ylituomari Reijo Ylikangas

Lm 0, Lö -, Eh -, Uh -, Ht -, Tot 0, Tyhj 0

Haku 7, löytökyky -, merkintä -, äänenanto -, pysyttäminen -, ensihaukkujen saanti löydöistä -, seuraaminen -, uusintahaukut -, puustalöytö -, lisäansiot -. Virhepisteet 0.

Yhden päivän kokeessa Kalajoella jälleen teeriparvien toivossa. :P Keli oli aika heikko, lunta oli maastossa riittävästi ja sitä tuiskutti lisää koko aamupäivän. Ruuti haki kohtuullisesti, mutta kun lintuja ei löytynyt, niin ei koirakaan jaksanut täysillä painaa koko aikaa. Maastossa nähtiin muutama teeri lentävän omia aikojaan, mutta niistä ei tullut löytömahdollisuutta.

Tulos: AVO0, 7p, sij. 2/2 (5/5)

 

Oulu 21.8.2014, palkintotuomari Heikki Niemelin, ylituomari Jussi Röyttä

Lm 2, Lö 2, Eh 1, Uh 0, Ht 100, Tot 0, Tyhj 0

Haku 8, löytökyky 13, merkintä 7, äänenanto 4, pysyttäminen 10, ensihaukkujen saanti löydöistä 7, seuraaminen 7, uusintahaukut 0, puustalöytö -, lisäansiot 2. Virhepisteet 0.

Kauden aloitus, pitkä avo-koe Arkalassa. Keli oli passeli ja seura mitä mainiointa :) Ensimmäisen tunnin aikana törmättiin yhteen koppeloon, josta koira olisi ehkä voinut saada haukun, mikäli ryhmä olisi malttanut vielä hetken odotella.. Lähellä puoliväliä Ruuti aloitti varovaisen haukun ja tuijotti karvat pystyssä kauemmas. Kuului oksan pamahdus ja mietittiin, että hirvi tai karhuko sieltä tulee vastaan. Mutta ei, suunnistajahan se siellä rymysi. Yritettiin lähteä toiseen suuntaan, mutta suunnistaja vain seurasi ja Ruuti palasi aina sille haukkumaan kaukaa ja vihaisesti, ja pian miehiä alkoi juoksennella kartta kädessä joka suunnasta :P Otettiin koira kiinni, pidettiin kahvitauko ja vaihdettiin maastoa reilusti. Uudessa paikassa oli jälleen mukavaa maastoa ja sieltä löytyikin teeripoikue, jonka yhdestä pojasta Ruuti sai 14 minuutin haukun ja lintu piti risulla huitoen karkottaa :) Vähän meinasi haukku alkaa katkoa 7min kohdalla eli täytyy toivoa, että saataisiin tänä syksynä jo pudotuksia, että varmuutta tulisi koiralle lisää, mutta onneksi lintu oli niin matalalla, että Ruuti oli siitä täysin tietoinen. Haukusta koira sai loppuerän ajaksi uutta virtaa ja painelikin pitkiä lenkkejä välillä haukahdellen kaukana, mutta ei saatu enää muuta paperille. Koe-erä loppui hämärän rajamailla klo 22:02 ;)

Tulos: AVO3, 58p

 

Pudasjärvi 22.9.2014, palkintotuomari Tatu Pirnes, ylituomari Vilho Jokelainen

Lm 2, Lö 2, Eh 1, Uh 0, Ht 120, Tot 1, Tyhj 0

Haku 7, löytökyky 13, merkintä 4, äänenanto 4, pysyttäminen 10, ensihaukkujen saanti löydöistä 7, seuraaminen 7, uusintahaukut 0, puustalöytö -, lisäansiot 2. Virhepisteet 0.

Pitkässä kokeessa jahtiviikonlopun päätteeksi. Ruuti kulki aivan hyvin, mutta linnut olivat vähissä ja mahtuipa mukaan yksi pitkä jänisajokin.. Yksi teerilöytö, josta toteamatonta haukkua, mutta sitten erän loppusella onneksi päästiin myös toteamaan yksi täysi kymppi teerestä :) Aivan hyvä haukku oli, mutta merkkaus aavistuksen pielessä.

Tulos: AVO3, 54p

 

Taivalkoski 28.9.2014, palkintotuomari Ari Pitkänen, ylituomari Kari Sarajärvi

Lm 3, Lö 2, Eh 1, Uh 0, Ht 104, Tot ?, Tyhj ?

Haku 9, löytökyky 12, merkintä 4, äänenanto 5, pysyttäminen 2, ensihaukkujen saanti löydöistä 7, seuraaminen 7, uusintahaukut 0, puustalöytö ?, lisäansiot 1. Virhepisteet 0.

Taas pitkässä kokeessa jahtiviikonlopun päätteeksi. Heti autolta lähtiessä löytyi teeriä, jotka taimikossa eivät kestäneet haukkua ja niistä tuli vain parisen minuuttia siirtyilevää haukahtelua. Sitten kuljettiin aikamme tyhjää komeilla suoalueilla kunnes saavuimme hyvään metsäkaistaleeseen. Ruuti oli ollut pitkään poissa ja aloin jo hermostua, joten vihelsin koiraa muutaman kerran. Siirryimme vielä vähän korkeammalle kuulostelemaan, kun iso metso lähti edestämme. No melkein heti koira tulikin takaamme ja karkotti paikalta vielä toisen metson, eivätkähän ne jääneet lähimaillekaan. En ottanut kokeessa pyitä huomioon, joten parilta oletetulta pyyhaukuskelulta kutsuin koiran pois erän kuluessa ja vielä loppumetreillä näimme kun Ruuti jäljesti innolla maajälkeä ja kohta maasta karkkosikin metso. Koira haki aivan mukavasti, mutta ei onnistumista tällä kertaa.

Tulos: AVO3, 47p

 

Oulu, Pikkutilikku, 1.11.2014, palkintotuomari Jari Lehtonen, ylituomari Vilho Jokelainen

Lm 1, Lö 1, Eh 1, Uh 0, Ht -, Tot ?, Tyhj ?

Haku 8, löytökyky 10, merkintä 4, äänenanto -, pysyttäminen 0, ensihaukkujen saanti löydöistä 8, seuraaminen 5, uusintahaukut 0, puustalöytö -, lisäansiot 1. Virhepisteet 0.

OSPK:n ideoimat ja ensimmäistä kertaa järjestämät Pikkutilikku-haukut nuorille pohjiksille :) Hienoa oli olla mukana, vaikkei tulosta tullutkaan. Koepäivänä oli karkea pakkaskeli ja kulkemisen rouske kuului todella kauas. Teeriparvien toivossa lähdettiin turvealueille, mutta kyllä keli teki toiveet melko tyhjiksi heti alkuun. Ruuti haki kokeen ajan sitkeästi ja kulki taas liikaa omia polkujaan, oli heti erän alussakin melkein tunnin poissa. :/ Sillä oli muutama toteamaton haukahtelu ja epäily parista jänisajostakin. No erän puolivälin kieppeillä Ruuti aloitti haukun, jota ensin luulin teereksi, sitten tyhjäksi, kun se vaan kesti ja kesti. En ollut ottanut pyitä huomioon tässä kokeessa ja mikäs muukaan sieltä haukusta karkasi 16 MINUUTIN jälkeen kuin pyy!! Voihan... Merkkaus oli sen verran sivussa, että pyykin poikkeuksellisesti kesti haukussa. Siitä etenimme turvesuon laidalle, jossa me näimme vielä yhden pyyn (koira ei onneksi ;) ) ja ihan viime hetkillä Ruuti löysi muutamia teeriä, jotka ei kuitenkaan kestäneet haukussa. Koe-erän päättyessä Ruutin tassut olivat aivan vereslihalla ja illan se ontui todella pahasti.

Tulos: AVO0, 36p, sij. 6/8 (8/11)

 

Oulu 8.1.2015, palkintotuomari Kari Järvinen, ylituomari Jussi Röyttä

Lm 1, Lö 1, Eh 0, Uh -, Ht -, Tot ?, Tyhj 0

Haku 2, löytökyky 10, merkintä -, äänenanto -, pysyttäminen -, ensihaukkujen saanti löydöistä 0, seuraaminen 10, uusintahaukut -, puustalöytö 0, lisäansiot 0. Virhepisteet 0.

Parin kuukauden tauon jälkeen sain vihdoin tuomarin ja maaston, jotta päästiin kokeeseen, kolme koetta oli jo mennyt mönkään ennen joulua, kun koira olisi ollut parhaassa iskussa ja kelitkin passelit :/ Maasto löytyi yllättävän läheltä, noin 12km kotioveltani pohjoiseen. Lunta oli kaupungin tienoilla sopivasti ehkä 10cm, joten yllätys oli kun maastoon saavuimme: autolla ei meinannut edes eteenpäin päästä, lunta olikin vähintään tuplaten, paikoin jopa 40cm. Ensimmäisen puolen tunnin aikana jo näki, että ei koira tule hakemaan kunnolla, kun oli vielä nollakeli ja märkää, raskasta lunta maastossa. Ei ole aiemmin Ruutilla ongelmia ollut, etteikö meno maistuisi ja vain 2-3 viikkoa aiemmin se paineli 11 km/h nopeudella metsässä useamman tunnin ja ennemmin on tosiaan liian kaukana hakenut. Nyt se oli näkösällä melkein koko ajan ja meni semmoista uimisen ja loikkimisen välimuotoa.. Ajattelin luopua puolivälin tienoilla kokeesta, koska olin itsekin aivan poikki, mutta rämmimme kuitenkin sisulla kokeen loppuun asti ja meille matkaa tuli 6,2km, koiralle 16,3km. Linnuista ei näkynyt havaintoja ennen kuin erän puolivälin jälkeen, kun edestämme lähti puusta metso, jota koira jo yritti vainuta. Siitähän Ruuti sai vauhtia ja seurasi noin 400m ja haukkui kaukana jonkin aikaa. Palaili lopulta takaisin ja kun näimme kaukana puussa toisenkin metson (tai saman), niin yritimme kiertää metsän kautta sinne, mutta emme tavoittaneet lintua. Pari pitempää lenkkiä Ruuti vielä teki uutta intoa saatuaan, mutta muuta haukuttavaa ei löytynyt. 

Tulos: AVO0, 22p

 

Oulu 21.8.2015, palkintotuomari Janne Ylitalo, ylituomari Jari Lehtonen

Lm 3, Lö 3, Eh 2, Uh 0, Ht 100, Tot ?, Tyhj ?

Haku 7, löytökyky 15, merkintä 8, äänenanto 4, pysyttäminen 10, ensihaukkujen saanti löydöistä 8, seuraaminen 7, uusintahaukut 0, puustalöytö -, lisäansiot 1. Virhepisteet 0.

Kauden aloitus OSPK:n iltakokeissa. Aloitettiin joskus 17 jälkeen ja lämpöä oli reilu 20 edelleen. Ruutin haku parani erän loppua kohti, kun ilma viileni, mutta kokonaisuutena ihan ok jaksoi ajankohtaan nähden. Alkuun Ruutilla oli lyhyt hirvihaukku, josta tuli kutsumalla pois. Sitten tuli kaksi pyylöytöä, joista toisesta sai lyhyen ensihaukun. Eräästä kuusikosta alkoi oikein lupaava hyvä haukku, joka kesti täyden kympin ja kohteena orava... :P Erän lopulla oltiin puskemassa koivuryteikön läpi, kun Ruuti löysi ihan vierestä teeripoikueen. Sekalaista kotkottelua ja muutama haukunräpsäys, ja sitten haukku siirtyi ehkä 150m sivuun. Meidän oli pakko vain rytistellä pusikon läpi, jos meinasi päästä mitään toteamaan. Ihme kyllä haukku kesti ja tuomari karkotti haukusta poikateeren. Ruuti ei saanut siitä uusintaa, eikä kerennyt viimeiset viiden minuutin aikana enää muuta löytää, mutta pisteet riittivät kuitenkin juuri ja juuri MUOTOVALION ARVOON, JIHUU! :)

Tulos: AVO2, 60p, sij. 2/4 (2/6)

 

Inari 5.9.2015, palkintotuomari ?, Kauko Karjalainen

Lm 4, Lö 4, Eh 4, Uh 0, Ht 110, Tot 0, Tyhj 0

Haku 10, löytökyky 15, merkintä 10, äänenanto 5, pysyttäminen 20, ensihaukkujen saanti löydöistä 10, seuraaminen 7, uusintahaukut 0, puustalöytö -, lisäansiot 2. Virhepisteet 0.

Ensimmäistä kertaa Kessin haukuissa. Maasto oli hieno ja sää sopivan syksyinen. Ruuti haki erän ajan hyvin ja löysi mukavasti haukuttavaa. Ensimmäisen haukun jälkeen löydettiin tuoreet karhunjäljet ja haudattu poronraato, joiden hajut vähän huolestuttivat Ruutia ja vaikuttivat hakuun noin puoli tuntia, mutta ne unohtuivat, kun löytyi taas lintuja. Ruuti tosiaan sai kaksi 10min koppelohaukkua (useampia lintuja kummassakin tilanteessa), sitten 10min metsohaukun ja lopuksi vielä lyhyen haukun koppeloemosta, joka pyrähteli ensin kauemmas houkutellen koiran pois poikueelta ja eksytti sitten koiran, jolloin nappasin sen kiinni, kun erä oli jo täynnä :) Olipa huikea reissu, hienoa nähdä noita maisemia ja kilttejä kennellintuja, jotka antavat koiran jopa haukkua! Olipa Ruutilla järvenrannalla myös minkkihaukkukin erän loppupuolella, jos olisi ollut aikaa, niin olisi voinut jäädä riistanhoitotöihin :)

Tulos: AVO1, 79p ! Sij. 1/4 (2/10)

 

Suomussalmi 21.11.2015, palkintotuomari Juha Möttönen, ylituomari Terho Hassinen

Lm 4, Lö 4, Eh 4, Uh 0, Ht 65, Tot 1?, Tyhj 0

Haku 10, löytökyky 15, merkintä 8, äänenanto 2, pysyttäminen 10, ensihaukkujen saanti löydöistä 10, seuraaminen 10, uusintahaukut 0, puustalöytö 5, lisäansiot 3. Virhepisteet 1.

Otettiin revanssi aiemmista Hossan kokeista. :) Keli oli mukava pikkupakkanen, lunta ihan riittävästi. Arpaonni oli kohdallaan ja päästiin samaan maastoon, missä oltiin metsästelty 3vkoa aiemmin ja lintuja oli ollut hyvin. Melkein heti autolta Ruuti löysi poron, joka sai kyytiä! :S Odoteltiin koiraa noin vartti, kun alkoi kuulua kaukaista haukkua. Lähdettiin vauhdilla lähestymään ja kuunneltiin välillä, mutta haukku ei tuntunut lähentyvän. Ruuti oli oikaissut metsän poikki järven rannalle, missä linnut olivat viime kerrallakin ja siellähän se haukkui 1,3 km päässä lähtöpaikasta! Puolisen tuntia oli kulunut ja olimme jo "nurkan takana", kun haukku loppui, koppelo lensi vastaan ja Ruuti näkyi edempänä juoksevan toiseen suuntaan. Harmi kyllä haukkua ei voitu hyväksyä, kun ei ehditty sitä toteamaan, ja lintuja oli varmaan useampia. Pian Ruuti aloitti kyselevän haukun lähellä edellistä paikkaa. Näköetäisyydeltä uskoin, että se haukkuu enää hajuille, joten lähdin vähän vielä lähemmäs, niin koppelohan sieltä karkasi vähän koirasta sivuun. Voi Heini.... Siitä alkoikin sitten melkein tunnin haukkuralli, jossa Ruuti haukkui siellä täällä ja koppeloita lenteli sinne tänne koira perässä :D Muistan aika monesti sanoneeni tuomarille, että "No ei täällä nyt enempää VOI olla lintuja, jatketaan jo matkaa!" ja yleensä siitä heti koppelo taas karkasi. Ruutin kaikki haukut olivat puustalöytöjä, ajat taisivat olla 1min, 4min ja 7,5min, mutta valitettavasti uusintoja ei tullut. Äänenanto jäi heikoksi, kun kaikki haukut olivat vähän kyseleviä ja heti kun koira sai tarkennettua oikean puun alle, niin lintu karkasi. Parhaansa Ruuti teki "koppeloparvella", lopputulokseen voi olla oikein tyytyväinen, vaikka ykkönen jäikin pienestä kiinni :) 

Tulos: VOI2, 72p, sij. 1/2 (1/3)

 

Kalajoki 27.12.2015, palkintotuomari Olli Silvennoinen, ylituomari Reijo Ylikangas

Lm 0, Lö -, Eh -, Uh -, Ht -, Tot 0, Tyhj 0

Haku 9, löytökyky 0, merkintä -, äänenanto -, pysyttäminen -, ensihaukkujen saanti löydöistä -, seuraaminen -, uusintahaukut -, puustalöytö -, lisäansiot -. Virhepisteet 0.

Koepäivänä oli kirkas pakkaspäivä, peltoteeriä lähdettiin tavoittelemaan. Ruuti kulki ihan ok, mutta ihmetteli toki alkuun meidän peltoviehtymystä. ;) Teeriä ei aamulla näkynyt eikä kuulunut, mutta vähän ajan jälkeen niitä ilmestyi pieni parvi pellolle. Olivat sen verran kaukana kuitenkin, että koira ei niitä havainnut, eikä pystytty kiertämään tuulen alle enää. Ei tullut löytömahdollisuutta siitä. Siirryttiin sitten metsän puolelle, jossa Ruuti ensimmäisenä hävisi melkein tunniksi, tuli lopulta puolen tunnin huutelun jälkeen takaisin ja oli vissiin kaikessa rauhassa jänistä jäljittänyt :S Matka jatkui ja Ruutilla oli kaks haukkua, joissa varmaan lintu oli, joita ei kuitenkaan ehditty toteamaan. Maasto oli sama kuin Mintalla neljä vuotta aikaisemmin ja pidemmän korren se taas vei.

Tulos: VOI0, 9p, sij. 3/4 (4/5)

 

Oulu 26.8.2016, palkintotuomari Teemu Niemi, Jari Lehtonen

Lm 2, Lö 2, Eh 2, Uh 0, Ht 104, Tot ?, Tyhj ?

Haku 9, löytökyky 13, merkintä 6, äänenanto 5, pysyttäminen 15, ensihaukkujen saanti löydöistä 9, seuraaminen 10, uusintahaukut 0, puustalöytö -, lisäansiot 2. Virhepisteet 3.

Koemaasto oli edellisvuodesta tuttu 60p maasto. Isot linnut olivat pahimmoilleen hukassa ja Ruuti pyöritteli oletettavasti pyitä useaan otteeseen. Yksi teeri nousi koiran edestä puuhun ja kesti täyden kympin, ryhmän odotellessa lähellä. Toinen haukku oli pyystä, mutta sen Ruuti jätti kesken 10min jälkeen ja ryhmä törmäsi haukkupaikalle karkottaen linnun. Erä loppui kaukaa alkaneeseen hyvänkuuloiseen haukkuun, joka selvisi tyhjäksi. Pyitä todennäköisesti pyrähteli senkin paikan lähellä. Ihan mukavasti Ruuti haki syksyn ensimmäisessä kokeessa.

Tulos: VOI2, 66p, sij. 2/3

 

Taivalkoski 3.9.2016, palkintotuomari Teemu Moilanen, ylituomari Kari Sarajärvi

Lm 3, Lö 3, Eh 3, Uh 0, Ht 100, Tot ?, Tyhj 2

Haku 9, löytökyky 15, merkintä 9, äänenanto 4, pysyttäminen 20, ensihaukkujen saanti löydöistä 10, seuraaminen 7, uusintahaukut 0, puustalöytö 2, lisäansiot 2. Virhepisteet 3.

Koeaamuna Ruuti lähti liikkeelle vauhdilla. Järven rannassa melko etäällä alkoi haukku, joka oli lopulta tyhjä. Vähän myöhemmin Ruuti kuului löytävän jotain ja pian alkoi taas haukku. No kappas, tyhjä oli sekin.. Jatkettiin matkaa ja taas alkoi Ruuti haukuskella ympäriinsä, kuulosti aivan siltä, että pyitä olisi löytynyt. Kerrankin Ruuti totteli kutsua, että sain sen niiltä hajuilta pois ja ohjasin eteenpäin. Samantien rävähti varma haukku päälle, joka loppui kuitenkin hetken päästä. Edettiin haukkupaikalle ja Ruuti palasi siihen pian meidän jälkeen, löysi läheltä teerenpojan ja haukkui täyden kympin. Menin karkottamaan lintua ja seurannan jälkeen Ruuti palasi haukkumaan samaan paikkaan, yritin saada sitä pois hajuilta ja ihmettelin, mitä tuomari oikein viittoo vähän matkan päässä. No kutsuin taas koiraa, mutta pian kuitenkin tajusin, että pitäisi vissiin olla hiljaa.. Puussa oli nimittäin vielä toinen teeri, jota koira yritti alkaa haukkumaan :D No, lopulta kun emäntä tajusi hiljetä, niin koira sai toisen kympin nakutettua ja lintu karkotettiin. Jatkettiin matkaa, eikä mennyt kauaakaan, kun Ruuti aloitti haukun puron varrella. Edettiin lähemmäs haukkua, joka katkesi ja teeri lensi vastaan. Haukku jatkui vähän eri kohdassa ja lopulta sieltäkin karkkosi teeriä, kolmas kymppiminuuttinen oli siinä. Loppuerästä yritettiin vielä kovasti löytää lintuja uusinnan toivossa, kun eipä minulla käynyt vielä metsässä mielessäkään, että tämänastiset työt voisivat ykköseen riittää, mutta niin siinä sitten kävi!

Tulos: VOI1, 75p, sij. 6/9 -> vara-CACIT!

 

Taivalkoski 4.9.2016, palkintotuomari Seppo Keränen ?, ylituomari Teemu Moilanen

Lm 3, Lö 3, Eh 1, Uh 0, Ht 120, Tot ?, Tyhj ?

Haku 9, löytökyky 15, merkintä 7, äänenanto 5, pysyttäminen 10, ensihaukkujen saanti löydöistä 5, seuraaminen 9, uusintahaukut 0, puustalöytö 0, lisäansiot 1. Virhepisteet 3.

Koemaasto oli hyvänoloinen, mutta Ruutilla ei ollut hyvä päivä. Turhaa haukkua ja pikkulintujen jahtausta oli aivan ihmeen paljon. Koe alkoi pitkällä tyhjänhaukulla, sitten sai ehkä hieman epämääräisen 10min teerihaukun, jonka jälkeen tuli löytö parista koppelosta. Kaikkineen hyvin kummallinen koe-erä, koira tuntui taantuneen edellispäivästä takaisin kaikkea räksyttäväksi pennuksi...

Tulos: VOI3, 58p, sij. 5/9

 

Pudasjärvi 13.9.2016, palkintotuomari Teemu Tampsi, ylituomari Tapani Ollila

Lm 3, Lö 2, Eh 0, Uh -, Ht -, Tot ?, Tyhj ?

Haku 8, löytökyky 12, merkintä -, äänenanto -, pysyttäminen -, ensihaukkujen saanti löydöistä 0, seuraaminen 7, uusintahaukut -, puustalöytö -, lisäansiot -. Virhepisteet 1.

Iltapäiväkoe Syötteen maastoissa. Alkuun oli turhan lämmin, mutta ilma viileni nopeasti iltaa kohden. Koe alkoi lupaavasti, kun Ruuti melkein heti irtilaskun jälkeen kuului löytävän jotain, aloitti haukun ja mekin nähtiin teeri nousevan puuhun jonkun matkan päähän. Koira kuitenkin haukkui kauempana suon takana. Lähestyttiin haukkua ja nähtiin myös 50m haukusta karkkoavan teeren, mutta Ruuti pysyi haukulla, joka olikin sitten tyhjä. Eli varmaan erehtyi puusta tai joku lintu oli koiraa harhauttanut. Tämän jälkeen kuljettiinkin parisen tuntia tyhjää, tai no tyhjää ja tyhjää, kun Ruuti haukuskeli taas pikkulintuja ja ties mitä... Erän loppupuolella Ruuti löysi kahteen otteeseen metson, muttei saanut niistä haukkua.

Tulos: VOI0, 26p, sij. 4/5

 

Savukoski, palkintotuomari Jari Nurmi, ylituomari Ilkka Tuomikoski

Lm 3, Lö 2, Eh 2, Uh 0, Ht 100, Tot ?, Tyhj ?

Haku 7, löytökyky 12, merkintä 9, äänenanto 4, pysyttäminen 15, ensihaukkujen saanti löydöistä 9, seuraaminen 9, uusintahaukut 0, puustalöytö 1, lisäansiot 2. Virhepisteet 1.

Koe käytiin Tulppion maastoissa hyvässä kelissä. Ruuti aloitti mukavasti löytämällä etäältä jotain ja haukkui pari haukkusarjaa, mutta linnut ei tuntuneet kestävän. Lopulta koira siirtyi kauemmas ja sai kiinteän haukun. Lähestyttiin ja mennessä oletetulta löytöpaikalta karkkosi puusta kaksi metsoa. Haukku tietenkin osoittautui tyhjäksi :/ Siitä kun Ruutin sai pois, niin haku hyytyi pitkäksi aikaa ja koira käyttäytyi vähän oudosti. Viimeisen tunnin aikana Ruuti löysi lähistöltä teeripoikueen, josta sai mainion kymppiminuuttisen. Karkotettiin lintu, joka siirtyi pahimmoilleen n. 70m avoimessa maastossa, joten se karkotettiin uudestaan heti. Koira ajoi seuraamisen jälkeen alueelta vielä muutaman teeren lentoon. Koe-erää oli jäljellä noin vartti, kun Ruuti taas alkoi haukkua. Haukku välillä vähän pätki ja jännäsin, jättääkö koira sen kesken (karkon jälkeen selvisi, että haukkupuun lähellä oli kaksi muutakin lintua maassa), mutta ei onneksi. 10min jälkeen karkotettiin haukusta teeri, joka lensi n. 200m ja siellä alkoi uusi haukku, joka katkesi melkein heti, nähtiin teeri lentävän ja koiran taas sitä seuraavan. Valitettavasti uusintaa ei pystytty hyväksymään, kun merkintää ei ehditty toteamaan. Koiran toiminta oli kokeessa aika surkeaa katsottavaa, mutta onneksi jätkä skarppasi lopuksi :)

Tulos: VOI2, 67p, sij. 4/10 (4/12)

 

Oulu 23.10.2016, palkintotuomari Heikki Niemelin, ylituomari Teemu Niemi

Lm 1, Lö 1, Eh 1, Uh 0, Ht 100, Tot ?, Tyhj ?

Haku 9, löytökyky 10, merkintä 4, äänenanto 3, pysyttäminen 10, ensihaukkujen saanti löydöistä 8, seuraaminen 9, uusintahaukut 0, puustalöytö -, lisäansiot 0. Virhepisteet 0.

Oman kerhon päiväkokeet. Ruutilla oli pari toteamatonta haukuskelua erän alkuun ja sitten kuului löytävän linnun, joka lensi meidän lähelle puuhun. Koira seurasi ja aloitti haukun, joka kesti täyden kympin. Merkintä oli vähän pielessä, mutta lopulta teeri saatiin karkotettua. Myöhemmin Ruutilla oli 2-3 toteamatonta haukkua ja yksi 10min oravahaukku, erikoista Ruutille :) Koira haki hyvin ensimmäiset 3h ja sippasi sitten täysin, mikä oli ollut ongelmana koko kuluneen kuukauden ajan.

Tulos: VOI3, 53p, sij. 3/4 (3/7)

 

SM Ähtäri 5.11.2016, palkintotuomari ?, ylituomari Kari Rantala

Lm 1, Lö 1, Eh 0, Uh -, Ht -, Tot 2, Tyhj 2

Haku 10, löytökyky 10, merkintä -, äänenanto -, pysyttäminen -, ensihaukkujen saanti löydöistä 0, seuraaminen 9, uusintahaukut -, puustalöytö -, lisäansiot -. Virhepisteet 3.

SM-haukkujen eka päivänä oli muuten mukava, mutta hyvin karkea pakkaskeli. Ruuti haukkui ensin siirtyilevää toteamatonta haukkua melko kaukana sivussa, eikä ehditty lähellekään. Kun koira saatiin taas etumaastoon, se aloitti kyselevän haukun jonkun matkan päässä. Haukku ei ihan kiihtynyt täyteen vauhtiin, mutta pysyi paikallaan. Lähestyttiin ja nähtiin maakotka liitelevän taivaalla. Oltiin reilun 100m päässä haukusta, kun näin metson lähtevän puun latvasta ja turhan sivussa ollut haukku loppui siihen ja Ruuti seurasi lintua hyvän matkaa. Valitettavasti tuomari tai opas ei kumpikaan ehtineet nähdä lintua ja muutenkin merkintä olisi ollut siinä ja siinä olisiko sitä voinut hyväksyä. Noh, jatkettiin matkaa ja pian nähtiin taimikon takana teeri puussa pulisemassa. Reilun 5min jälkeen teeri karkkosi ja pian alkoi Ruutin haukuskelu siinä metsikössä. Enempää lintuja ei kuitenkaan nähty ja kiinteää haukkua ei syntynyt. Lintuun oli tuomarin arvion mukaan sen verran pitkä matka, ettei siitä tullut LM. Seuraavaksi Ruuti saikin kauempana taimikossa hyvän, kiinteän haukun, joka osoittautui tyhjäksi. Jatkettiin taas matkaa, ja Ruuti yritti kovasti kysellä ja hakea yhdessä kohtaa, muttei siitä löytynyt mitään. Ryhmän edetessä Ruuti kuitenkin palasi vielä kerran takamaastoon ja kuultiin kun metso lähti puusta, Ruuti seurasi ja palasi löytöpaikalle haukkumaan 10min tyhjän ja siihen koe-erä loppuikin.

Tulos: VOI0, 26p, sij. 11/13

 

SM Ähtäri 6.11.2016, palkintotuomari Juha Prinkkilä, ylituomari Kari Rantala

Lm 0, Lö -, Eh -, Uh -, Ht -, Tot 3, Tyhj 1

Haku 8, löytökyky -, merkintä -, äänenanto -, pysyttäminen -, ensihaukkujen saanti löydöistä -, seuraaminen -, uusintahaukut -, puustalöytö -, lisäansiot -. Virhepisteet 1.

Toisena SM-kisapäivänä oli edelleen karkea keli. Heti alkuun näytti, että Ruuti ei ala hakemaan yhtään, aristi selvästi tassujaan. Yhtäkkiä Ruuti kuitenkin alkoi haukkua ehkä 300m päässä, olikin vainun saatuaan hujahtanut vauhdilla sinne. Haukkui siirtyi vähän lähemmäs ryhmää, mutta loppui ennen kuin ehdittiin lähestyä. Myöhemmin koira aloitti taas vähän edellisten suunnalla kiinteän haukun, josta löydettiin tyhjä puu, mutta puun juurelta tuoreet koppelon jätökset. Ruuti jatkoi hakua, kuului kauempana löytävän jotain ja seurasi pitkästi, kunnes palasi takaisin. Pari samantyylistä toteamatonta Ruutilla vielä oli, mutta karkean kelin ja/tai arkojen lintujen takia ei päästy mitään toteamaan. Sinnikkäästi Ruuti yritti hakea loppuun asti, vaikka olikin selkeästi kipeä.

Tulos: VOI0, 7p, sij. 10/13

 

xx, palkintotuomari xx, ylituomari xx

Lm 0, Lö -, Eh -, Uh -, Ht -, Tot 0, Tyhj 0

Haku -, löytökyky 0, merkintä -, äänenanto -, pysyttäminen -, ensihaukkujen saanti löydöistä -, seuraaminen -, uusintahaukut -, puustalöytö -, lisäansiot -. Virhepisteet 0.

Kxx.

Tulos: VOI x , xp, sij. xx

 

 

 

 

 

 

©2019 pohjikset Eetu & Minta - suntuubi.com