Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Päivitetty 12.1.2018

Täällä esittäytyy Ruuti alias Ryde aka Rüdenheimer :)

 

C.I.B., POHJ, FI, SE & NO MVA HeW-15

Kaikenriistan Ruuti

FI38956/12

s. 4.6.2012

i. Koppeloperän Poju, e. Kaikenriistan Noki

kasv. Marko Herraniemi, Oulu

om. Heini Lehisto

 

Pevisa-tarkastettu:

silmät, polvet, lonkat & kyynärät ok
 

Ruuti ei toistaiseksi ole käytettävissä jalostukseen. / For now Ruuti is not availabe for breeding.  

 

Kun syksyllä 2011 selvisi, etten tule Mintalla pentuja koskaan teettämään, aloin katselemaan mielenkiintoisia yhdistelmiä ja vapaita pentuja sillä silmällä. Pitihän tuo nyt pentu saada vielä kaveriksi, harrastuksiin itselle ja Mintalle seuraksi, Eetulla kun alkaa olla jo ikää eikä leikkiminen enää juuri maita. Markon koira Kaikenriistan Noki on minulle tuttu jo pentuajoiltaan, olen sen esittänyt useassa näyttelyssä ja yhden kokeenkin sille tuomaroinut. Nokilla on mitä hurmaavin luonne ja myös kilpailuissa se on pärjännyt, siitä tulikin FI MVA syyskuussa 2012. Kun Nokin sulhaseksi varmistui harvinaisia uroslinjoja edustava Koppeloperän Poju, vahvistin varaukseni. Pojun olen kerran nähnyt, oikein kivannäköinen ja mukavanoloinen koira sekin, plus viittä vaille muotovalio: näyttelyistä kolme sertiä ja kokeesta AVO2.

 

Olin toisena kätilönä, kun Noki sai pentunsa ja viisi kaunista pentuahan sieltä syntyi. Ruuti, joka oli värikkäin pennuista, syntyi ensimmäisenä ja iskin siihen heti silmäni. :) Sain valita oman pentuni kolmen uroksen joukosta ja viikkojen kuluessa valinta tuntui välillä melko haastavalta, mutta enpä kuitenkaan muuttanut mieltäni ja niinhän se Ruuti pysyi valittuna, sama juttu kuin aikoinaan Mintan kanssa :)

Ruuti haettiin Oulunsaloon vähän alle 8-viikkoisena. Pentuajan se eleli lähinnä siellä vanhempieni hoteissa, mutta syksyn ja talven mittaan alkoi viettää aikaa myös minun luona kaupungissakin. Eetu on suhtautunut Ruutiin ehkä paremmin kuin aikanaan Mintaan, mutta on Ruuti muutamat selkäsaunat vanhukselta saanut ja vajaan vuoden iässä Ruuti on alkanut antaa jo takaisin samalla mitalla, ei välttämättä siis passaa näitä poikia pitää samassa häkissä, lähinnä vanhuksen terveyden vuoksi. Minta taas on alusta asti ollut Ruutista mielissään ja parin päivän leikkitapojen yhteensovittamisen jälkeen ne ovat tulleet toimeen mainiosti.

Ensimmäinen syksy oli Ruutille metsässä kulkemiseen tottumista, pentu kun oli melko mukavuuden ja läheisyyden haluinen, mutta alkoi pikkuhiljaa laajentaa kulkemisiaan loppusyksyä kohti. Mahtava juttu sattui kuitenkin jo lokakuussa, kun kävimme taas yhden pienen metsälenkin Suomussalmella. Ruuti löysi jo alkumatkasta pyyn, mutta vähän myöhemmin törmäsimme pariinkin pyyhyn, joista toisesta Ruuti sai ensimmäisen haukkunsa! Pyy karkkosi minua kohti ja istahti puuhun melkein toisen pyyn viereen ja Ruuti seurasi perässä ja aloitti uuden haukun. Siihenhän minä sitten sen viereisen pyyn ammuin, se kun sattui olla paremmalla hollilla :) Eli aika loistoaloitus, ensimmäinen pudotus ensimmäiseen haukkuun 4kk ikäiselle koiralle!
Seuraavana syksynä Ruuti alkoi laajentaa hakuaan ja onkin ollut sen jälkeen melkoinen menijä. Toinen syksy meni haukkuja harjoitellessa (kokeesta kuitenkin AVO2) ja kolmantena ja neljäntenä syksynä pudotuksiakin tuli mukavasti. Kokeista menestystä alkoi tulla enemmän Ruutin ollessa 3-vuotias, tähän mennessä kasassa AVO1 ja 2 x VOI1 sekä kahtena vuonna paikka SM-kisoissa :)

Näyttelyura alkoi myös oikein lupaavasti, ekassa mätsärissä Ruuti oli punaisten pentujen ykkönen eli paremmin ei olisi voinut mennä, kun siellä ei erillistä BIS-kehää järjestetty. Oikeat näyttelyt startattiin Jalostuspäivillä, josta tuloksena ROP-pentu. Seuraavista kolmesta virallisesta näyttelystä Ruuti nappasikin sertit ja kolmannessa oli vieläpä RYP-2! Viimeisen sertinsä Ruuti sai pari päivää yli 2-vuotiaana, Ruotsin serti oli myös jo odottamassa, joten kun Ruuti haukkui toisen AVO2-tuloksen syksyllä 2015, niin siitä tuli samalla Suomen ja Ruotsin muotovalio :) Kesällä 2016 pokattiin vielä serti Norjasta, jolla tienattiin pari titteliä lisää ja kesällä 2017 saatiin viimeinen CACIB, jolla vahvistui Kansainvälisen Muotovalion titteli!