Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Tältä sivulta löydät yhteenvedon Mintan terveysasioista ja lääkärikäynneistä.

Mintan taival on vasta alussa, mutta tähän mennessä se näyttää olevan vähän tapaturma-alttiimpi kuin Piekko tai Eetu... Lääkärissä on siis saatu vierailla jo useampaan otteeseen, vaikka nuori koira onkin kyseessä. Silmissähän Mintalla on huomautettavaa ja anaalirauhaset sillä vaivaavat hyvin herkästi, vielä en ole löytänyt syytä esim. tietystä ruoka-aineesta ja sopivan ruuan löytäminen onkin osoittautunut hankalaksi. Juoksuajat kirjasin tänne myös, mutta Minta steriloitiin 12/12, joten juoksut loppui onneksi siihen.

  

 • Penturokotukset ja yleistarkistukset 25.6. & 28.7.2009 (kaikki ok)
 • Sydänspesialistin epävirallinen sydänkuuntelu 10.12.2009 (täysin normaalit & hyvät sydänäänet)
 • Huhtikuussa 2010 Mintalla oli lievä silmätulehdus, Fucithalmic-silmätipoilla parani parissa päivässä
 • 3.7.2010 Pevisa-tarkastus Nurmeksessa, ell Pekka Sarkanen. Polvet 0/0 (hieman löysyyttä toisessa polvessa??), silmissä multifokaali RD (verkkokalvon synnynnäinen kehityshäiriö, lievin muoto) ...
 • 2.7.2011 Pevisa-tarkastus Sallassa, ell Elina Rusanen. Polvet 0/0, silmissä ei enää RD:stä jälkeäkään, mutta toisen silmän linssissä oli pieniä hiekanjyvämäisiä samentumia. Eläinlääkärin mukaan ne ei todennäköisesti kehity miksikään, eivätkä estä jalostuskäyttöä, mutta pitää taas käydä uusintatarkastuksessa muutaman vuoden päästä...
 • 14.8. Mintaa puri kyykäärme :( Minta oli mökin pihalla irti ja ehti olla ehkä 15 sekuntia näkymättömissä, kun juostiin pihalla edestakaisin. Yhtäkkiä saunan edessä alkoi vihainen haukku ja kyyhän siellä kökötti rappusilla. Tutkin Mintan ja pieni puremajälki löytyi alaleuasta. Hetken panikoinnin jälkeen annoin Mintalle kyytabletin ja juotin pari kuppia vettä makkaranpalojen kera, sitten soitettiin päivystykseen. Su-ilta menikin sitten tiputuksessa (4h), lisäksi Minta sai kipulääke- ja antibioottipistokset. Lääkärissä oltiin jo tunti puremasta, joten vain pientä kaulan turvotusta ehti havaita koirassa. Minta oli pari päivää vähän vaisuna ja juomista & pissailua piti seurata tarkasti, mutta sitten neiti alkoi piristyä ja viikon päästä se kirmaili jo innoissaan sorsajahdissa :)
 • 4.9. Minta sai Muhoksella haavan silmäänsä oletettavasti marjapensaasta, mistä alkoi silmävaivakierre. 5.9. käytiin eka lääkärikäynti ja siitä eteenpäin viisi viikkoa meni erilaisilla lääkityksillä ja hoidoilla, välillä silmä näytti parantuneen ja paheni taas heti, kun lääkkeet jätettiin pois. Lopulta 13.10. todellinen syy löytyi leikkausmikroskoopilla nukutuksessa. Eli ektooppinen cilia - ylimääräinen ripsihän siellä hankasi silmää alaluomen sisällä, se kun poistettiin, niin Minta lopulta parani parissa päivässä ja toistaiseksi vaiva ei ole uusinut. Tämä löydös vain oli se viimeinen naula arkkuun, että en tule Mintaa jalostukseen käyttämään.
 • 23.11. ? Minta sai haavan tassuunsa, jälleen Muhoksella... Tassu parani suht hyvin kotihoidolla, eikä käyty muuta kuin ell-aseman vastaanotossa näytillä, eikä hoitajien mielestä tarvinut lääkäriaikaa varata. Loppukauden kaksi käyttökoetta haava kuitenkin pilasi.
   
 • Mintan takapää alkoi jumia helmikuussa 2012, hieroja kävi maalis- ja toukokuussa, heinäkuussa Minta söi tulehduskipulääkekuurin, jolla tilanne helpottui pariksi kuukaudeksi.
  • Syyskuun alussa jumit palasivat ja metsällä käynti näytti jäykistävän koiraa entisestään, hieroja kävi kuun puolivälissä ja se helpotti hetkeksi, mutta paheni taas pian ja Minta oli välillä tosi surkeana ja vaisuna kotona, metsässä kulki ihan ok...
  • 16.10. Minta tutkittiin perusteellisesti lääkärissä, ultrattiin kohtu, röntgenkuvattiin selkä ja kopeloitiin kaikin puolin. Eipä löytynyt mitään vikaa, ja jos on esim. jotain välilevyhäikkää, niin ne näkyis vaan magneettikuvissa, mutta ei sellaisia aleta toistaiseksi tutkimaan. Jospa se olis vaan lihasjumitusta, kun meni taas ohi 2 vkon kipulääkekuurilla.
  • keväällä 2013 jumit näyttivät vähän palailevan ja Minta kävi 5.6. fysioterapeutilla, joka ei kuitenkaan löytänyt koirasta mitään vikaa satunnaisten jumien lisäksi. Minta käyttäytyi hirvittävän levottomasti koko hoidon ajan, mutta taisi olla vain kierroksilla, kun näki minut taas parin päivän tauon jälkeen. Lisäksi meillä kävi 25.7. hieroja, jonka mukaan Minta kevensi selvästi toista takajalkaa ja huomasin sen itsekin sitten kävelyillä, kun osasin kiinnittää huomiota.
 • Minta steriloitiin 11.12.2012, leikkaus meni hyvin ja paraneminen loistavasti :)

 

Juoksuajat:

 • Ensimmäinen juoksu alkoi 2.1.2010, tärpit ehkä 13.1. - tosin Eetu oli hulluna Mintaan vielä 23.1. :)
 • 2. alkoi n. 6.7.2010 eli aika tarkkaan 6kk väli - tärppipäivät kai n. 18.7.
 • 3. alkoi 25.12.2010 eli viikkoa vaille 6kk väli (lievä valeraskaus helmi-maaliskuussa)
 • 4. alkoi n. 5.7.2011 eli parisen viikkoa yli 6kk väli - tärpit ehkä 24.7. alkaen
 • 5. alkoi tammikuun lopulla 2012, tärpit n. 5.2.
 • 6. ja viimeinen juoksu alkoi n. 14.8.2012, ohi jo 2.9.2012
©2019 pohjikset Eetu & Minta - suntuubi.com