Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Päivitetty 3.6.2012

Tämä sivu on omistettu meidän pikku-Mintalle :)

 

 

POHJ, FI, SE & NO MVA, Suomen nopein pohjis 2010 ;)

Minta ER25320/09

s. 02.04.2009

i. Eetu, e. Taika

kasv. Jorma Kumpulainen, Oulu

om. Heini Lehisto

 

Pevisa-tarkastettu:

silmät mRD ym. (katso terveystiedot vasemmalta), polvet 0/0

    

Minta on meidän pikkutyttö, joka asettui taloksi toukokuun lopulla 2009, Piekon ja Eetun iloksi tai kiusaksi, kummalta kysytäänkään. Piekko ei ensimmäiseen kolmeen viikkoon pennusta juuri välittänyt, mutta sitten ilmeisesti totesi, että se tuli jäädäkseen, ja rupesi Mintan hyväksi kaveriksi. Eetulla sulatteluun meni hieman kauemmin, kun herra ei ikinä ole oikein pennuista välittänyt. Syksyä kohti Eetu alkoi kuitenkin yhä paremmin kakaraa sietämään, ja pikkuhiljaa kehtasi jopa välillä leikkiäkin sen kanssa. Lokakuusta alkaen Minta ja Eetu ovat olleet hyviä kavereita, eikä Eetu ole pennulle enää turhasta kätissyt, vaan pikemminkin Minta pitää isukilleen välillä kovaa kuria. Onneksi isästä ja tytöstä tuli pikkuhiljaa oikein hyvät kaverit, niin Piekon poismeno elokuussa 2010 ei tullut niin kovana iskuna kummallekaan.

Minta syntyi Eetun ja Taikan pentueeseen kolmantena (Urho, Roope, Minta, Helmiina, Åke ja Floora oli järjestys). Pääsin seuraamaan synnytystä paikan päällä ja bongasin Mintan heti. Ei meillä vielä ollut tarkoitusta pentua ottaa, mutta puolileikilläni sanoin, että siinä olisi sopiva. Mielipide ei muuttunut viikkojen varrella mihinkään, vaan Minta pysyi valittuna ja pentu selvästi kiintyi minuun jo vieraillessani kasvattajan luona. Lopullinen valinta pennun ottamisesta tapahtui ja nimen pähkäily alkoi viikko ennen sirutusta. Nimivaihtoehdoista viimeiseksi jäivät Minka ja Minta, joista ensimmäinen oli suosikkini niin kauan, kunnes googletin nimen netistä. Päädyin sitten Mintaan ;) Minta ei tarkoita sen kummempaa, vaikka löytyi sille unkarin kielestä käännöksiä, mm. pienoismalli. Ei mitään karmeaa kuitenkaan!

 

Minta metsällä

Minta alkoi jo ensimmäisenä syksynään pelata metsällä yllättävän hyvin: haki laajasti, löysi hyvin ja osasi jopa haukkuakin. Harmi vaan, että vasta viimeisinä jahtipäivinä linnut osoittivat pieniä kesyyntymisen merkkejä ja viimeisenä päivänä Minta sai ensimmäisen kunnon pitemmän haukun. Teeret antoivat haukkua kymmenisen minuuttia, mutta minä ja isä ei onnistuttu haukulle pääsemään, kun tilanne oli hieman sekava. Itse pääsin näkemään niin linnut kuin koirankin, ja ihan hyvin pikku-Minta pelasi.

Toisena syksynään Minta jatkoi vakuuttavaa kehitystään ja aloitti kauden haukkumalla AVO2-tuloksen Koppelohaukuista, 16 kk iässä. Sorsametsällä Minta ja Eetu olivat pari päivää, saalista tuli, mutta valitettavasti ei kumpaakaan koiraa äkkisyvään järveen saatu menemään. Kanalintujahdissa syksyllä ei tuuri ollut mukana, pudotusta ei saatu, suurin osa haukuista oli lyhyitä ja linnut poikkeuksellisen arkoja, vaikka niitä oli paljon. Muutama pudotuspaikka olisi ollut, mutta aina lintu kesti hieman liian vähän aikaa haukussa tai sitten tilanteessa kävi joku oma moka. Eetun saaliita Minta kuitenkin pääsi pöllyyttämään, joten pysyi juonessa mukana. Myös kärppää, oravaa, jänistä, poroja ja hirveä Minta syksyn aikana haukkui, vissiin yritti kokeilla, mitä olisi kivointa saalistaa ;) Talvea kohti kuljettaessa haihtuivat jo toiveet toisesta AVO2:sta tai peräti 1:stä, mutta kuudennessa kokeessa lopulta natsasi kunnolla ja Minta haukkui AVO1:n komeilla pisteillä. :)

Kolmantena syksynään Minta kävi sorsa-aloituksessa, mutta ei suostunut koskemaan telkkään, joka saatiin saaliiksi. Ui kyllä reippaasti linnun luo ja välillä omiakin aikojaan polskutti veneen perässä. Mahdottoman hyvä teerihaukku ja pudotuspaikkakin olisi ollut jo heti 20.8. Syksyn aikana Minta ei kuitenkaan päässyt kokeisiin ennen marraskuun loppua ja metsällekin vain muutamana päivänä jahtiaikana silmävaivojen, käärmeenpureman ja tassuhaavan takia. :( Melkein täysin pilalle menneen syksyn kuitenkin pelasti kaksi onnistumista, sillä 10.10.2011 sain Mintalle tiputettua ensimmäisellä kahdenkeskisellä jahtireissullamme pyyn! Jo kahden päivän päästä Minta teki upean työn haukkumalla metsoa, jonka pääsin myös pudottamaan! Pudotusten jälkeen Mintan haukkutyöskentely alkoi olla turhankin innokasta ja liikaherkkää, mutta ainakin puustalöytöjä se tekee tosi hyvin. Oravat ja jänikset kiinnostavat edelleen liikaa, mutta porojen kohdalla neiti alkaa jo uskoa käskyä ja käy korkeintaan pöläyttämässä niitä.

 

 

Mintan muut harrastukset

Näyttelykehissä Minta aloitti yllättävän hienosti ja nappasi heti ensimmäisestä näyttelystään sertin! Minta sai reilun vuoden iässä vielä pari sertiä lisää ja viimeinen muotovalion arvoon oikeuttava sertikin tuli ensimmäisellä yrittämällä, kaksi viikkoa 2-vuotissynttäreiden jälkeen. Ruotsin muotovalioksi Minta tuli toisella yrittämällä 3-vuotiaana. Ennen virallisia kisoja käytiin yhdessä match showssa harjoittelemassa ja Minta esiintyi kuin vanha tekijä, vaikkei oltu juuri lainkaan treenattu. Lupasin sillon, kun pentu otettiin, että nyt kun minulla on ollut yksi loistava näyttelykoira, niin tämän kanssa keskitytään metsästyspuoleen. Ja koska olen kuullut välillä kommentteja siitä, että Eetu on ihan liian koulutettu metsästyskoiraksi, niin jätettiin sitten tämä teini vähän vapaammalle kasvatukselle. ;o) "Valitettavasti" Minta vaan sattui miellyttämään tuomareiden silmää ja on luonnostaan erittäin tottelevainen ja nöyrä, niin en kuitenkaan malta olla kouluttamatta sitä vähäsen. Agilityyn neiti näyttää sopivan täydellisesti, toivottavasti sitä päästäisiin joskus treenaamaan.

Minta on myös vuoden 2010 Suomen nopein pohjis! :) Tämä epävirallinen kilpailuhan on järjestetty vuosittain pohjisten kesäpäivillä ja Nurmeksessa 2010 matka oli 100m ja Mintan voittoaika 9,50 sekuntia. Åke-veli sijoittui silloin viidenneksi ja Eetu-isä on useana vuonna aiemmin ollut kärkipäässä kamppailemassa, mutta vanhemmiten vauhti ei enää ole riittänyt huippuaikoihin, vaikka tekniikka onkin edelleen hallussa ;) 2011 Sallassa Åke oli kolmas ja Minta jaetulla neljännellä sijalla :)

 

Koska kotisivujani ei voinut kesällä 2009 päivittää, niin täältä voit lukea hieman enemmän Mintan kehityksestä: www.pystykorva.info/viewtopic.php