Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Päivitetty 29.6.2014

Tämä sivu keskittyy Epu-Kepuun :)

 

FI & SE & NO & POHJ MVA, V-02, V-05

Eetu ER26182/99

s. 17.05.1999

i. Pakkasrustan Piekko, e. Nelli

kasv. Heini ja Ensio Lehisto

om. Heini Lehisto


Eetun silmät ja polvet on tarkastettu ja todettu terveiksi.

Eetun "sukukuvia" täältä.

 
   

Eetu on meidän perheen toinen koira, jonka kanssa päästiinkin toden teolla metsästys-, näyttely- ja koeharrastuksen pariin. Eetu on perheen kesken todella rakastava ja seurallinen, mutta ei ole kovin sosiaalinen koira muuten. Vieraista ihmisistä Eetu ei niinkään välitä ja varsinkin, jos ei talon väkeä ole paikalla, saattaa olla vieraille vähän ärhäkkä. Muista koirista, etenkään isoista koirista ja uroksista Eetu ei myöskään pahemmin tykkää, mutta on kuitenkin helposti kulkenut mukana joka paikassa.

Eetu on ulkomuodoltaan erittäin hyvä uroskoira. Säkäkorkeutta Eetulle on kertynyt n. 43,5 cm eli on nykyisen mittapuun mukaan alarajalla. Eetulla on alunperin kaikki hampaat suussa ja erinomainen purenta, mutta hirvenluuta syödessä yksi alaetuhammas katkesi helmikuussa 2007, ja hampaan loppu piti poistaa nukutuksessa. Pieniä virheitä Eetussa ovat hieman taka-asentoinen ja herkästi putoava häntä sekä pieni notko selässä, ja onpa sitä joskus vähän narttumaiseksikin moitittu, lähinnä pienen koon ja kauneuden takia. :)

 

Eetu metsällä
 

Eetun kanssa on pennusta asti kuljettu metsällä ja vielä 13-vuotiaanakin se pääsi metsälle riistaa pöllyyttämään. Syksyllä 2009 Eetu joutui vähän antamaan tilaa Mintalle ja toki iän myötä reissuja on lyhennetty ja vähennetty muutenkin. Käyttöominaisuuksiltaan Eetu on ihan kohtalaisen hyvä. Käytännön metsällä Eetu on ollut erittäin mukava kaveri ja riittävän hyvä lintukoira, mutta haukkukokeissa korkeista pisteistä on saanut vain haaveilla.

Eetulla on siis metsästetty metsäkanalintuja, mutta onpahan Eetulle 7-vuotiaana ammuttu myös yksi sorsa, jonka herra kävi kaislikosta noutamassa. Valioitumisen jälkeen Eetulle on ollut lupa ampua myös jäniksiä ja muuta riistaa, mutta eipä olekaan enää niitä sattunut sopivasti kohdalle.

Kuten tavallista, Eetun kanssa on tehty koulutusvaiheessa muutamia virheitä ja ne välttämällä Eetu olisi voinut tulla hyväksi lintukoiraksi jo hieman aiemmin. Eetu haukkui kyllä lintuja ja hirviä heti ensimmäisenä syksynään ja vaikutti välillä olevan enemmän kiinnostunut jälkimmäisistä. Meitä ei kuitenkaan kiinnostanut hirvenmetsästys, joten pyrittiin käännyttämään Eetu puhtaasti lintukoiraksi. Eetu oli nuorena melko lähihakuinen, mikä vaikutti lintutyöskentelyyn, joka kuitenkin muuten oli ihan hyvää. Eetu on aina käyttänyt paljon kuuloaistiaan, jonka vuoksi metsässä on saanut edetä ihan rauhallisesti. Eetu löytää linnut hyvin ja seuraa ihan kohtalaisesti, mutta voisi kuitenkin olla varmempi työskentelyssään.

Oravia Eetu on haukkunut aina jonkin verran ja jäniksistä kiinnostui sen jälkeen, kun sai kerran yhden kiinni elävänä. Hirvet Eetu jätti jossain välissä aika lailla rauhaan, mutta on vuosien varrella vielä satunnaisesti niitä haukkunut, mm. joulun alla 2009 olisi ollut kaatomahdollisuus hyvään seisontahaukkuun. Muutaman metsäreissun perusteella on myös saatu epäilyksiä, että Eetu olisi kiinnostunut myös karhusta, mutta varmasti sitä ei ole päästy toteamaan. Eetu kävi konekarhukokeessa kesällä 2008 ja vaikken koetta kovin vakavasti ottanutkaan, niin haukkutyöskentely vahvisti kyllä aiempia epäilyjä. Puolivälissä "koe-erää" Eetu kuitenkin totesi konekarhun huijaukseksi ja jätti haukun järkyttyneenä. ;o)
 

Eetun muut harrastukset
 

Eetun kanssa olemme alusta asti harrastaneet näyttelyitä. Ensimmäisessä mätsärissään Eetu oli noin 5kk, ja jo toisella kerralla tuloksena oli BIS1. Eetu on muutenkin pärjännyt melkoisen hyvin sekä virallisissa että epävirallisissa näyttelyissä. Eetu on Suomen, Ruotsin ja Norjan eli myös Pohjoismaiden Muotovalio ja kahden vuoden Voittaja (2002 ja 2005). Veteraaneissa kisasimme myös ahkerasti ja Eetu sijoittui vielä reilun 13v iässä BIS-kehässäkin.

 

Näyttelyiden lisäksi olemme harrastaneet kaikenlaisten temppujen opettelua ja tekemistä sekä kotitokoa ja -agilityä, ja niitä taitoja pidetään satunnaisesti yllä. Agilityssa Eetu osaa kaikki tarvittavat esteet ihan kohtuullisen hyvin. Agilitykilpailuihin olisin kovasti halunnut osallistua edes kerran, koska Eetu olisi ollut kilpailuvalmis, mutta en koskaan saanut kerättyä tarpeeksi rohkeutta kisoissa starttaamaan. Pohjisten kesäpäivillä esittelin neljänä vuonna temppuja ja agilityä Eetun kanssa, samoin kahtena ensimmäisenä vuonna myös tokoa, jonka osuuden Eetu tosin veti äärimmäisen laiskasti.

    

Eetun jälkikasvu
 
Eetulla on 25 jälkeläistä, 15 narttua ja 10 urosta. Ensimmäisen kerran tuloksena syntyi Peppi-nimiselle (viralliselta nimeltään Siru) nartulle neljä pentua toukokuussa 2002, kolme narttua ja yksi uros. Keväällä 2004 Eetulla astutettiin Tessu-niminen narttu ja Tessu sai 5.4.04 kuusi pentua, kolme narttua ja kaksi urosta, yksi pentu syntyi kuolleena. Ja kesällä vielä astutettiin Täplä (Helmi) -niminen narttu, joka sai 14.7.04 viisi pentua; kolme urosta ja kaksi narttua. 2005 syksyllä Eetu sai täältä melkein naapurista tyttökaverin, Roosan (Jupukan Rosalinda), jolle syntyi 15.11.05 yksi narttupentu. 23.2.06 Taika-narttu sai myöskin yhden narttupennun. Ja 8.3.06 syntyi Eetulle ja Ibasan Vilmalle kaksi narttua ja yksi urospentu. Myöhemmin Taikan kanssa toistettiin astutus, kun aiemmin tuli vain yksi pentu, niin 2.4.2009 syntyi sitten peräti kuusi pentua, kolme ja kolme - eli Minta ja kumppanit. Eetu kastroitiin 31.1.2011, joten tuo pentue jäi herran viimeiseksi.

Eetun pennuista 16 on pevisa-tarkastettu ja ainoastaan Mintalla on silmissä häikkää, muuten pennut ovat olleet silmien ja polvien puolesta terveitä. Kaikki jälkeläiset, joista olen kuullut, ovat riistaverisiä ja moni on ollut lintujen lisäksi hirvistä kiinnostunut, ja onpa yksi uros haukkunut karhujakin! Näyttelyissä pennut ovat menestyneet hyvin, 16 on käynyt vähintään kerran kehässä ja tuloksena 3 x FI MVA, 7 x sertin koiraa, 1 x vara-sertin saanut ja 5 x EH:n tai H:n koiraa. Kokeissa ei ole innostunut kovin moni käymään, mutta viimeisen pentueen Åkesta tuli KVA! ja lisäksi kahdella sen sisaruksella on AVO1, plus aiemmista pentueista löytyy pari koiraa, joilla on AVO2 ja yksi AVO0:n koira.

Viime aikoina on alkanut ilmetä Eetun suvussa epilepsiaa, yksi mahdollinen tapaus suoraan Eetun jälkeläinen ja muutama muu sitten toisessa tai kolmannessa polvessa. Ryökäleen ikävä tauti, kun se voi muhia niin pitkään ennen kuin puhkeaa, Eetunkin jalostuskäyttö ajoittui kuitenkin noin seitsemän vuoden ajalle ja ensimmäinen tapaus ilmeni vasta Eetun ollessa 12-vuotias. Varmaan ihan hyvä tuuri kuitenkin, ettei Eetun jälkeläisistä kovinkaan moni päätynyt jatkamaan sukuaan.

©2019 pohjikset Eetu & Minta - suntuubi.com